ΑΗΑ και ΒΗΑ.

ΑΗΑ και ΒΗΑ. Τί εκπροσωπούν;

Τα Υδροξύ-οξέα (HAs), συνιστούν μία μεγάλη ομάδα οργανικών οξέων, με τουλάχιστον ένα υδροξύλιο στο μόριό τους. Χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα της Ιατρικής και της Αισθητικής για την αποκατάσταση δερματικών βλαβών, καθώς και για την πρόληψη έναντι της βιολογικής γήρανσης. Διαθέτουν απολεπιστικές ιδιότητες προάγοντας έτσι την κυτταρική ανανέωση.

Τα πιο δημοφιλή στο ευρύ κοινό είναι το γλυκολικό οξύ, το λακτικό οξύ, το μηλικό και το σαλικυλικό οξύ. Τα παραπάνω αποτελούν μέρος δύο μεγάλων κατηγοριών, των ΑΗΑ (α-υδροξύ-οξέων) και των ΒΗΑ (β-υδροξύ-οξέων). Είναι πανομοιότυπα μεταξύ τους, με την διαφορά οτι τα ΑΗΑ είναι υδατοδιαλυτά, ενώ τα ΒΗΑ είναι λιποδιαλυτά.

Ας απαντήσουμε, λοιπόν, στις παρακάτω ερωτήσεις σχετικά με το τί εκπροσωπούν οι δύο κατηγορίες:

 

Τί είναι τα α-υδροξύ-οξέα (ΑΗΑs);

Τα ΑΗΑ είναι ενώσεις που προέρχονται κυρίως από φυσικά τρόφιμα, όπως τα λεμόνια που περιέχουν κιτρικό οξύ και τα μήλα με το μηλικό οξύ, αλλά και ενώσεις που συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως το γαλακτικό οξύ που είναι κύριο συστατικό των μυών. Το τελευταίο απαντάται και στο ζαχαροκάλαμο.

Επιπλέον στην κατηγορία των ΑΗΑ, ανήκουν:

  • το τριγικό οξύ των σταφυλιών
  • το λακτικό οξύ στο γιαούρτι και το ξινόγαλο
  • το ταρταρικό οξύ στο κρασί
  • το μανδελικό οξύ ως συστατικό του πικραμύγδαλου.

 

Ποιος ο ρόλος των ΑΗΑ στην υγεία του δέρματος;

Τα α-υδροξύ-οξέα βελτιώνουν σημαντικά την εμφάνιση και την κατάσταση του δέρματος για αυτό και είναι διαδεδομένη η χρήση τους στον τομέα της Αισθητικής. Πιο συγκεκριμένα και ανάλογα τις ιδιότητες του οξέος, δρουν καταστέλλοντας τον σχηματισμό των φαγεσώρων και την συσσώρευση των κερατινοκυττάρων, ενώ παράλληλα καταπολεμούν και τις φλύκταινες.

Επιπροσθέτως, οξέα όπως το γαλακτικό, εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση βλαβών σε ευαίσθητα δέρματα, ενώ άλλα όπως το ταρταρικό, σταθεροποιούν το pH του δέρματος, διατηρώντας το δέρμα υγιές.

 

Τί είναι τα β-υδροξύ-οξέα (BHAs);

Ο όρος ΒΗΑ στο σαλικυλικό οξύ προέρχεται από την λατινική ονομασία του φλοιού της Ιτιάς (Salix Alba). Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το παράγωγο του σαλικυλικού οξέος, το λιπο-υδροξύ-οξύ (LHA) με πιο ήπιες ιδιότητες από αυτές του μητρικού οξέος. Η λιποδιαλυτότητα των ΒΗΑ τους επιτρέπει να διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος μέσω των σμηγματογόνων θυλάκων, καθιστώντας τα ιδανικά για ακμή και λιπαρότητα.

 

Ποιος ο ρόλος των ΒΗΑ στην υγεία του δέρματος;

Τα ΒΗΑ, στο επίπεδο της επιδερμίδας, μειώνουν την συγκόλληση των κερατινοκυττάρων και αυξάνουν το πάχος των βαθύτερων στρώσεων της επιδερμίδας. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η ελαστικότητα και άρα η αντοχή, ενώ παράλληλα η επιδερμίδα ενυδατώνεται σε βάθος.

Όσον αφορά το επίπεδο του χορίου, τα ΒΗΑ προκαλούν τη αύξηση σύνθεσης γλυκοζαμινογλυκανών (υαλουρονικό οξύ, θειική δερματάνη) και σαν συνέπεια διεγείρεται η σύνθεση κολλαγόνου στους ινοβλάστες. Και σε αυτή την περίπτωση, τα επίπεδα της υγρασίας διατηρούνται υψηλά και σταθερά.

 

Συμπέρασμα.

Τα ΑΗΑ και τα ΒΗΑ αποτελούν σύμμαχο στην διατήρηση της υγείας του δέρματος λόγω των πολλαπλών οφελών τους. Πάντα, όμως, πρέπει να συμβουλεύεστε τον Αισθητικό σας για τον κατάλληλο τύπο οξέος, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.